Vesti

Likovne radionice MAJA ART

Likovne radionice MAJA ART počinju sa školskom decom 03. septembra 2016. godine od 11 do 13 časova.

Zainteresovani se mogu javiti na telefon: 064 17 14 606

 

Likovne-radionice-MAJA-ART

IZLOŽBA POLAZNIKA RADIONICA MAJA ART

1

 

Dana 20-og juna 2016-te godine u art galeriji Klein House – otvorena je izložba polaznika radionica u organizaciji udruženja MAJA ART. Izložbu je otvorila Nela Tonković, direktorka Savremene galerije Subotica, kustoskinja i istoričarka umetnosti. Mentor radionica, mr Maja Rakočević Cvijanov predstavila je radove polaznika tokom devet meseci rada,  koji su rezultati usvojenih crtačkih, slikarskih i vajarskih tehnika.

Polaznici su savladali crtanje ugljenom, olovkom, tušem, slikanje pastelom, akvarelom, temperom i akrilom, kao i vajanje u glini, livenje u gipsu i pečenje terakote. Na izložbi su radovi različitih dimenzija koji prikazuju ne samo tehnike nego i induvidalni izraz svakov pojedinca. Polaznici su bili različite starosne stukture: Nevena Džamić – 4 godine, Vuk Džamić – 7 godina, Nikola Vignjević – 7 godina, Aleksina Pelagić – 12 godina,  Iva Zavišić – 12 godina,  Imre Levai – 12 godina, Milica Čongradac – 15 godina, Jelena Radonjić –  38 godina i Vera Ademi – 65 godina.

Izložba je bila deo puta koji je bilo potrebno preći od ateljea do javnosti i predstavlja zaokruženu celinu od devet meseci grupnog rada.

Od septembra 2016.godine udruženje nastavljaju sa radionicama i primaju se novi članovi.

Projekat Zid je akcija nastala u saradnji za Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture Subotica

Zid/Noć muzeja

Zavod  je tokom 13-te Noći muzeja imao veoma posećenu akciju uod nazivom Zid, na glavnom gradskom Trgu u Subotici. Pokazalo se da je ispisivanje sprejevima izuzetno privlačan ventil, naročito za decu. Oko 3000 ljudi prošlo je pored instalacije u periodu od 17 časova do 1 sat posle ponoći, a mnogi su učestvovali i doprineli akciji prevencije od švrljanja po kulturnom nasleđu i ostavili svoj trag na dozvoljenom mestu.

Ideja je pokrenuta ranije, jer se Zavod  već duže vreme zalaže za prevenciju ispisivanja grafita na kulturnom nasleđu. Prvenstveno zato što su štete koje iziskuju da se fasada vrati u prvobitno stanje zaista velike. Sa druge strane, štete su i duhovne prirode jer  pokazuju nerazvijen odnos prema spomenicima kulture i okruženju.

Stoga je Zavod pokrenuo oblik preventivnih mera koje uključuju davanje namenskog prostora za ispisivanje grafita i street arta na glavnom Trgu u Subotici. Time smo želeli dati stvarni i mentelni prostor u izražavanju prolaznika.

Cilj projekta je bio da se utiče na razmišljanje o tome gde su granice u urbano-socijalnom okruženju i zbog čega treba da postoje.  Skretanjem pažnje na kulturno nasleđe pomažemo da ono bude prepoznato i upamćeno kao deo  gradskog identiteta. Na taj način štitimo vredne spomenike kulture od uništavanja i propadanja.

Zid od gipsanih ploča sa ispisanim grafitima će biti nakon manifestacije preseljen u prostor Manježa, budućeg zavodskog depoa sa radionicama, gde bi trajno ostao.

Ovim projektom  smo  otvorili nove ideje za buduće projekte i akcije u cilju zaštite kulturnog naseđa gde ćemo namenski davati zidove za umetnike koji će moći smišljeno da ostave svoje kreacije, i pokažu svoje znanje i veštinu, umesto nagonskog švrljanja koje nanosi ogromnu štetu i naružuje grad.

Sponzori manifestacije su Yumol Subotica i Metal d.o.o.

Likovne radionice za decu školskog uzrasta obuhvataju tehnike crtanja, slikanja i vajanja.

Vodi ih magistarka likovnih umetnosti i vajarstva Maja Rakočević Cvijanov.

Radi se u grupama od najviše šestoro dece, jednom nedeljno, po dva spojena sata.

Prijave su u toku!

064/ 17 14 606
majarakocevic@gmail.com

Dobrodošli na kreativno druženje u školicu MyArt u Kumanovskoj 9, u Subotici!

Školica je namenjena i individualnim časovima za mlade koji se pripremaju za srednje škole i fakultete umetnosti.