About This Project

Projekat Zid je akcija nastala u saradnji za Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Zavod  je tokom 13-te Noći muzeja imao veoma posećenu akciju uod nazivom Zid, na glavnom gradskom Trgu u Subotici. Pokazalo se da je ispisivanje sprejevima izuzetno privlačan ventil, naročito za decu. Oko 3000 ljudi prošlo je pored instalacije u periodu od 17 časova do 1 sat posle ponoći, a mnogi su učestvovali i doprineli akciji prevencije od švrljanja po kulturnom nasleđu i ostavili svoj trag na dozvoljenom mestu.

Ideja je pokrenuta ranije, jer se Zavod  već duže vreme zalaže za prevenciju ispisivanja grafita na kulturnom nasleđu. Prvenstveno zato što su štete koje iziskuju da se fasada vrati u prvobitno stanje zaista velike. Sa druge strane, štete su i duhovne prirode jer  pokazuju nerazvijen odnos prema spomenicima kulture i okruženju.

Stoga je Zavod pokrenuo oblik preventivnih mera koje uključuju davanje namenskog prostora za ispisivanje grafita i street arta na glavnom Trgu u Subotici. Time smo želeli dati stvarni i mentelni prostor u izražavanju prolaznika.

Cilj projekta je bio da se utiče na razmišljanje o tome gde su granice u urbano-socijalnom okruženju i zbog čega treba da postoje.  Skretanjem pažnje na kulturno nasleđe pomažemo da ono bude prepoznato i upamćeno kao deo  gradskog identiteta. Na taj način štitimo vredne spomenike kulture od uništavanja i propadanja.

Zid od gipsanih ploča sa ispisanim grafitima će biti nakon manifestacije preseljen u prostor Manježa, budućeg zavodskog depoa sa radionicama, gde bi trajno ostao.

Ovim projektom  smo  otvorili nove ideje za buduće projekte i akcije u cilju zaštite kulturnog naseđa gde ćemo namenski davati zidove za umetnike koji će moći smišljeno da ostave svoje kreacije, i pokažu svoje znanje i veštinu, umesto nagonskog švrljanja koje nanosi ogromnu štetu i naružuje grad.

 

Sponzori manifestacije su Yumol Subotica i Metal d.o.o.

Category
Galleries, Naslovna