About This Project

 

SPOMENIK DRENU MANDIĆU (1976-2010),
alpinista
Postavljen 12.05.2011.
Dudova šuma, Subotica
Autor: Maja Rakočević Cvijanov, magistar vajarstva,

 

Spomen obeležje „Stremljenje ka visinama” je interaktivni objekat za penjanje i ujedno podsećanje na hrabri čin planinara Drena Mandića da osvoji jedan od najviših vrhova Kakrakorum, na kome je zauvek ostao. Na kružnoj rotondi u Dudovoj šumi ugrađena su tri granitna bloka u betonske temelje, najviše visine od 3 m. Na dve manje stene, od aranđelovačkog granita, montirana su hvatišta za sportsko penjanje, pošto se Dren Mandić bavio i ovom disciplinom. Oko blokova je nasuta „rizla” – tucanik belog i crvenog mermera. Na najvišoj steni upisana je posveta na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, latiničnim pismom. Tekst je obojen zlatnom bojom. Sa bočne strane stoji granitna tabla upozorenja da je penjanje na sopstvenu odgovornost i za malu decu pod nadzorom roditelja.

 

Tekst na granitnom bloku:
ALPINISTA
HEGYMÁSZÓ
CLIMBER
DREN MANDIĆ
(1976-2010)
ZAUVEK OSTAO NA PADINAMA
KARAKORUMA ISPOD VRHA K2
ÖRÖKKÉ A KARAKORUM
LEJTŐIN MARADT A K2 CSÚCS ALATT
STAYS FOREVER ON THE SLOPES
OF THE KARAKORAM BELOW THE SUMMIT OF K2

 

Dimenzije:
prečnik rotonde – 802 cm;
velika stena – 305 cm x 100 cm x 100 cm;
srednja stena – 210 cm x 80 cm x 80 cm;
mala stena – 160 cm x 60 cm x 80 cm.

 

Spomen – beleg „Stremljenje ka visinama” u parku Dudova šuma zaista jeste jedinstven ansambl života forme. Svojedobno, parcela zasađena da bi pospešila odgajanje svilenih buba u doba povarošenja Subotice, danas ima samo jedno stablo duda. Gusenica svilobube (Bombyx mori) hrani se listom duda, ispreda svilen konac kojim se oblikuje u čauru. Potom se iste prerađuju u svilu. Bunjevci, žitelji grada, odevali su devojke i žene, dugo, u raskošnu odeću od skupocene „lionske svile”. Bila je to žudnja za napretkom, poravnavanjem sa boljima od sebe, uzdizanja iz paorske horizontale u iluziju vertikale građanskog staleža. Nema dudova a traje u posve izmenjenoj nameni monumentalan volumen „gubo – đara” svojedobno fabrike svile ( gubó – čaura). No, ostala je žudnja za domašajima nedohvata. „Dudova šuma“ je park sa raskošnim krošnjama stoletnih stabala, čuju se glasovi igrača tenisa, trim stazom promiču mladi i stari rekreativci, šetači se dive živopisnim akcentima „jezera“. Naravno, pokraj dečjeg igrališta poglede privlači izazov. Subotičani tek što su prohodali, malo – malo pa skrenu prema tri granitne gromade. Uz pomoć roditelja poneki se uspne i odjednom iznenađen i zastrašen vidi „svet“ iz ptičje perspektive. Možda su oni perspektivni sledbenici Mandića i subotičkih alpinista, Vermeša i ovdašnjih atleta, Sarića i letača, olimpijaca, naučnika i pevača, ratara i svih onih ljubopitljivih i smelih, upornih, istrajnih i vrednih Subotičana na „putevima svile“, plemenitih u nadmetanju sa boljima od sebe.
„Stremljenje ka visinama“, nedvojbeno, predstavlja jedinstven spomen – beleg, trajan kao menhir, slojevit kao pamćenje, izazovan kao nedogledi još neistraženog.
Iz knjige: Javni spomenici opštine Subtice II, autora Bele Durancija, Maje Rakočević Cvijanov i Vere Gabrić Počuče u Savremenoj galeriji Likovni susret Subotica

Foto:

Augustin Juriga i Željko Vukelić

Category
Javni spomenici