About This Project

2013.
Bronza
40 x 20 x 20 cm

 

Par u tranziciji

 

Par u tranziciji prezentuje muško – ženski par kao nusprodukt neuspele tranzicije. Skulptura Para je sastavljena iz figure lutke Barbi sa nadogradjenim implantima i figure negativnog spajdermena – Venoma, obučenog u sako, kako stoje na pijedestalu osvetljeni kao slavne i uspešne ličnosti.

 

Par koji se pojavljuje u simbiozi najbolje objašnjava ono što današnje društvo očekuje u bliskim odnosima, a to je materijalna sigurnost. Ovaj ideal se nadovezuje na devedesete godine kada su tadašnji profiteri i žene koje su tražile sponzora za izdržavanje, našli zajednički interes. Danas, u neuspeloj ekonomskoj tranziciji imamo naslednike ovog modela u starletama i švercerima, estradnim umetnicama i prestupnicima latentno uvezanih sa politikom.

 

Ovaj rad je izvučen iz serije figura Statusni simboli, koga čini grupa radova nastala modifikovanjem dečjih igračaka – super heroja, džipova, dvoraca i životinja. Kao što dete kroz igru oponaša i spoznaje svet u kome živi, tako je ovim intervencijama predstavljen život u današnjem društvu, aktuelni heroji i njihovi atributi. Statusni simboli kao što su markirana odeća, silikonski implanti, džipovi, vile sa bazenima i konji, obesmislili su obrazovanje, kulturu i humanost, čemu ovaj rad daje komentar.

Category
Galleries